Araç satışlarında devir işlemlerinin daha sonra gerçekleştirileceği vaadi ile araç devrinin değil de Noter Vekaleti ile satış yetkisinin alınması ve daha sonra vekaleti alan kişinin araç devrini gerçekleştirmemesi durumunda yapabileceğiniz pratik bir yoldan bahsedeceğim.
Bahsedeceğimiz durum aracın satışının vekalet ile yapılması ancak verilen vadin yerine getirilmemesi olayı ile ilgili olarak hızlı bir çözüm niteliğinde.
Yani diyelim ki siz aracınızı satarken alıcı herhangi bir sebepten dolayı aracın devrini almak yerine sizden aracın satış vekaletini alıp, parayı ödeyerek aracı teslim aldığı ancak vaad ettiği gibi geçen süre içerisinde aldığı vekalet ile aracın devrini sizin üzerinden almadığı durumlar için geçerli bir çözüm önerisi.
Önemli Hatırlatma!
Öncelikle hatırlatmam gereken ilk konu tanımadığınız kişilerle sizde güven izlenimi yaratsalar dahi kesinlikle böyle bir olaya girmemenizdir. Neden yapmamanız gerektiği ile ilgili açıklamayı yazının sonunda okuyabilirsiniz.
Araç Devrini Üzerine Almıyor Bu Durumda Aracı Nasıl Geri Alabilirim?
Bahsedeceğim yol bütün çabalarınıza rağmen aracı alan kişinin aracın devrini sizin üzerinizden almaması ve karşınızda muhattap bulmakta zorlandığınız durumlarda sizi daha büyük mağduriyetlerden kurtaracaktır. Yöntem basit ama bunun için bir avukat ya da icra takip işlemlerini takip eden bir hukuk bürosu ile irtibat kurmanız işinizi daha da kolaylaştıracaktır.
Yöntemden bahsedecek olursak, güvenilir bir arkadaşınıza cüzi bir rakam borç senedi vesair suretle borçlanacaksınız ve onun adına size karşı icra takip dosyası açtırıp aracınızın haczedilmesi ile ilgili kesin karar çıkartıp aracınızın plakasına haciz şerhi koydurmak. Eğer aracın yeri belli ise işlem sonunda direk olarak icra dairesi tarafından kolluk kuvvetleri (polis ve jandarma) nezaretinde gidilerek aracınız bağlanıp otoparka çekilir. Bu kez aracı alan kişi sizin peşinizde koşmaya başlayacaktır. Siz de avukatlık ve icra masraflarını da ödemesi karşılığında işlemi tekrar borçlu göründüğünüz kişi adına sonlandırıp aracı teslim alır ve devrini yaparsınız. İcra dosyası açtırma işlemini bir gün de gerçekleştirebilirsiniz.
Fakat diğer durumlarda savcılığa müracaat edip durumu anlatmanız, ifadenizin alınması, savcının güveni kötüye kullanma vs. nedenlerle karşı tarafa dava açıp ifadeye çağırması ve onun gelip ifade verip ifadesinde aracı başka birine sattığını söylemesi ve o kişinin de çağırması derken işlem 6 aydan 2 yıla kadar uzayabilir. Ki kararın sizin lehinize çıkacağı da meçhul.
Aracın Devrinin Benim Üzerimde Kalması Bir Problem Yaratır Mı?
Evet. Sizin adınıza kayıtlı olan bir aracın başkaları tarafından kullanılması büyük bir sorundur. Bunun en hafif hali araç plakasına yazılan trafik cezalarının ve aracın ödenmeyen vergilerinden sizin sorumlu olmanız durumudur. En ağır hali ise aracınızın ölümlü bir kazaya karışması sonucunda sürücü siz olmasanız dahi karşılaşacağınız durumdur. Aracın ruhsat sahibi aracın trafikte neden olduğu ya da karıştığı kazalardan sorumludur. Bu durum size ne kadar mantıksız gelse de kanunlara göre mağdur tarafın uğraşmaması için mağdurlar için tanınmış yasal bir hak aracın tescil sahipleri için bir sorumluluktur.
Aracın trafik sigortası belirli tutarlarda ve kişi sayısına göre tazminatları karşılamaktadır. Ayrıca olayı anlamanız için şöyle ifade edebilirim; diyelim ki aracınız ölümlü bir kazaya karıştı, ölümüne neden olduğu tarafın avukatı mahkemeye başvururken aracın sigorta şirketi, aracın ruhsat sahibi ve aracın sürücüsü hakkında (sorumlusunu tespit etme zorunluluğu olmadan) dava açabilir. Bunun ispatı ile siz uğraşmak zorundasınız.
Bir örnek verecek olursak bundan 15-20 sene önce çalınan (ve herhangi bir yasal işlem başlatılmamış) bir motosikletin 1000 km ötede başka bir ilde trafik suçundan dolayı otoparka çekilmesi ve teslim alınmaması nedeniyle ortaya çıkan borçların ruhsat sahibine gönderilmesi gibi durumlar yaşanmıştır.
Bunlardan bahsetme nedenim aracın sizin adınıza olması ve başkaları tarafından kullanması durumunun aslında ne kadar da ciddi bir durum olduğunun farkındalığını oluşturmak.