Doğallığın giderek kaybolmaya başladığı bu günlerde, kendi bahçenize ektiğiniz ve kendi emeğinizle yetiştirdiğiniz taze meyvelerin ve sebzelerin lezzetinden yararlanmayı kim istemez ki? İçeriğinden ve doğallığından emin olduğunuz meyve ve sebzeleri tüketirken içiniz bir o kadar rahat edecek ve lezzeti size bambaşka gelecektir. Ayrıca doğru şartlar sağlandığında ekeceğiniz bazı ağaçlar ve bitkiler yıllarca bahçenizde meyve vermeye devam edecek ve veriminden hiçbir şey kaybetmeyecektir. Evinizin bahçesinde yetiştirebileceğiniz onlarca farklı seçenek varken ve her bitkinin kendine has bir sezonu varken biz, sizler için bahar aylarında meyve veren bitkileri sıraladık. Size de en sevdiklerinizi seçme işlemini bıraktık.
Yaban Mersini
Yaban mersini bitkisi, bahçenizde kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bir türdür. İlkbaharda çiçek açmaya başlayan yaban mersini bitkisi yaza doğru meyvelerini verir ve sonbaharda da meyve vermeye devam ederken 3 sezon boyunca güzelliğini kaybetmez. Yaban mersini siz onlara doğru şartları sağladıkça size yıllarca meyve vermeye devam eden bir bitki türü olmakla birlikte asidik bir toprağa ihtiyaç duyarlar. Üremenin ve tozlaşmanın sağlanması için bahçenizde en az iki tür yaban mersini bitkisine yer vermekte fayda vardır.
Çilek
Az efor sarf ederek yetiştirdiğiniz çiçeklerin sofralarınızdaki tadı da bambaşkadır. Bahçenize uygun olan çiçek fideleri içinden en uygun olanını seçebilirsiniz. Çilek bitkisi stolon çoğalan bir bitkidir. yani toprak yüzeyine paralel uzanan ve pulsu yapraklara sahip bir gövde türüdür. Çilekten en fazla verimi alabilmeniz adına bu stolonların fazlasını budamanız gerekmektedir. Sezon başında tomurcuklanmaya başlayan taze çiçeklerin tomurcuklarını meyve vermemesini sağlamak için koparmanız, çilek bitkisinin geri kalan enerjisini köklerini sağlamlaştırmaya yöneltmeniz gelecek sezonda ondan daha fazla meyve vermesini sağlayabilir.
Frambuaz ve Böğürtlen
Frambuaz ve böğürtlen her zaman bahçelerin en gözde meyve veren bitkilerinden olmuşlardır. Bazı türleri durdurulamaz bir biçimde bahçeyi kaplayarak büyümeye devam etsene bahçenize uygun türlerini ekmeniz bu sorunu ortadan kaldıracaktır. Frambuaz ve böğürtlen yetiştirmenin püf noktalarından biri ise onları düzgün bir şekilde budamaktır. Her yerine eşit şekilde güneş ışığı ve hava dağılacak şekilde budamanız bitkilerin verimini artıracaktır.
Üzüm (Asma-Bağ)
Asma fidanlarını yetiştirmek aslında pek zor bir işlem değildir fakat asıl zorlu işlem bitkileri, hasat zamanı dadanan kuş ve diğer hayvanları uzak tutmaya çalışmaktır. Üzüm bağları büyüyebilmeleri açısından çit yada kafes benzeri bir yardıma ihtiyaç duyarlar. Asma fidanlarının daha sağlıklı büyümesini sağlamak adına çok farklı budama teknikleri olsa da, siz onları en basit teknikle budasanız bile başarı elde edebilirsiniz. Birbirinden farklı onlarca çeşit asma türü varken sizin bahçenize ve damak zevkinize en uygun olan türü bulmanızda fayda var.
Elma
Elma ağacı, bahçesi olan herkesin bahçesinde yetiştirmek isteyeceği bir tür olsa da birçok böceği çektiği için ve çok sık hastalandığı için oldukça ustalık ister. Daha dayanıklı olması açısından yeni türler üretilse de hala ilaçlarla ya da üzerini örtme yöntemiyle korunması gerekir. Elma ağacı ayrıca özel tekniklerle budanması gereken bir ağaçtır. Ağacı budarken dikkat etmeniz gerekenler ise güneş ışığını engelleyen zayıf dalları elimine etmektir. Böylelikle ağacınız daha bol ve daha eşit bir şekilde güneş ışığına maruz kalacak ve daha az hastalanacaktır. Elma ağacınızın meyve vermesini istiyorsanız en az iki farklı tür ağaca ev sahipliği yapmanız gerekiyor ki ağaçlar tozlaşma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Vişne
Vişne ağacı yetiştirmesi en kolay ve en az bakım isteyen bitki türlerinden biridir. Vişne ağacı budama gerektirmez ve çok fazla böcek çekmez. Vişne ağacınızın meyve vermesi açısından bahçenizde iki adet ağaç bulunması önemlidir. Vişne ağacınızı kış aylarında budamanız ve bahar aylarında aşılamak onun için en verimlisi olacaktır. Vişne bakımının püf noktası ise onun suyu seven bir bitki olduğunu bilip ona yeteri kadar su vermektir.
Şeftali
Şeftali ağaçları genellikle en küçük bahçelere bile sığabilen küçük türlerdir. Küçük olmalarına rağmen olgunlaşmış bir şeftali ağacının tatlı kokusunu onlarca metreden bile alabilirsiniz. Şeftali ağacını düzgün şekilde budamak, dalların verimi koruması ve ağacın makul bir boyutta kalabilmesi açısından önemlidir.
İstanbul gibi büyük şehirlerde bahçe sahibi olmak bir lüks olsa da evinizi ya da ofislerinizi süsleyebileceğiniz taze bitkilerle dolu seçenekleriyle https://www.tazecicek.com/ sayesinde, İstanbul’da Beşiktaş Çiçek siparişi vermek çok kolay!