Barkod sistemi içeren ve ürünlerin üzerine yapıştırılan barkod etiket kullanıcılar ile firmalara o ürünle alakalı bilgi verir. Market ya da mağazalarda kasaya gittiğimizde bu barkodlar sayesinde işlem yapabilirsiniz. Ürünün üretildiği yer, fiyatı ve benzer bilgileri içeren kod kendi içerisinde bölümlere ayrılır. Kasada işlem sırasında kontrol kodu eşleşmesi yapılır ve tanımlanan fiyat ekrana gelerek ödeme aşamasına geçilir.
Etiketleme işleminde uygun etiket boyutuna önceden karar verilmesi gerekir. Baskı metodunun seçilmesi, boyut ve miktara uygun yazma kapasitesinin hesaplanması dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alır. Eğer ürüne etiket koymak mümkün değilse ürünün olduğu rafa, dolap üzerine ya da çekmeceye de etiket koyulabilir. Ürünlerin stoğa giriş ve çıkışlarında barkod okutarak işlem yapılacaktır.
Barkod Etiket Özellikleri
Basım tekniği olarak incelendiğinde barkod etiket çeşitleri termal ve termal transfer olmak üzere iki farklı gruba ayrılır. Termal transfer barkod etiketler ribon ile kağıt üzerine yapılır. Bu yöntemde dış ortamdan gelen ısı, nem ve toza karşı dayanıklılık fazladır. İstenilen ölçülerde yapılabilen etiketler otomotiv, kimya, sağlık, gıda, madeni yağ gibi sektörlerde kullanılır.
Diğer bir tür olan termal barkod etiketler ise kağıt üstüne termal lamine edilerek hazırlanır. Top termal ve eko termal türlerine sahiptir. Eko termal ile kıyaslandığında top termal daha uzun ömürlü olmasıyla bilinir. Kendi kendine kararma özelliği bulunan bu etiketler ısı, ışık ve neme karşı duyarlıdır.
Genel olarak bakıldığında barkod etiketler kağıt bazlı, kumaş bazlı ve plastik bazlı olacak şekilde üretilir. En çok kullanılan etiket çeşidi ise demirbaş etikettir. Bu etiketlerin kullanım ömürleri dış etkenlere göre farklılık göstermekte olup küçük ya da büyük tüm ürünlerde rahatça uygulanabilir. Çoğunlukla büyük ürünlerde daha fazla tercih edilir.