Statik elektriği hepimiz ilk okuldaki deneylerden öğrenmişizdir. Kalemi masaya sürtersek küçük kağıt parçalarını çektiğini veya kazakları çıkartırken karanlıkta görünür hale gelen elektriklenmeyi biliriz. Hatta otomobilinizden inince kapıyı kapatmak için elinizi dokununca arabanın sizi çarpması da oturduğunuz koktukta üretip depoladığınız elektrik. (Aracınızda elektrik kaçağı da olabilir ayrıca)
Statik elektrik tüm elektronik cihazlara zarar verebilir. Bu bir çok alanda önemli bir konudur. Tır kamyonlarının altında yerde sürünen zincirler bununla ilgilidir. Elektrikli fünye ile patlatma tertibatı kurarken kurma aşamasında patlayabilmesi de statik elektrik ile ilgilidir. Bunun için her sektör kendine basit teknikler 🙂 bulmuştur. Mesela elektronik ürün servisleri tamir esnasında vücutlarındaki elektriğin aletlere zarar vermemesi için özel bileklik eldiven vs. kullanırlar veya elektriği boşaltırlar. Bu nedenle bilgisayar veya hassas elektronik eşyaları kendimiz yapmaya çalışırken bazen bozada biliriz.
Bilgisayarlarda Nelere Sebep Olur?
Bir bilgisayar statik elektrik birikmesi nedeniyle hiç açılmaya bilir. Veya bilgisayar statik elektrik nedeniyle usb aygıtlarını (tanımamıyor) tanımamamazlıktan gelebilir. Donanımları sağlıklı çalışmaz hale getirebilir. En son aklınıza gelecek olan statik elektrik sebebi ile meydana gelmiş bir arıza ile uzun uzun uğraşmak zorunda bırakabilir.
Alınacak Önlemler
Bilgisayarlarlarınızı korumak için topraklama sistemi olan priz ve ara kabloları ve adaptörleri kullanmanız gerekir. Bazen priz soketleri topraklamalı gibi gözükür ama bağlantısı yapılmamış olabilir. Uzatma amacıyla alınan ara kabloları da aynı şekilde soruna neden olabilir.
Laptop Statik Elektrik Boşaltma
Laptoplarda usb aygıtları veya wifi vs donanımlarında ya da bunlardan başka problem yaşayıp çözüm bulamadıysanız bu yöntemi de denemek bedava.
1. Laptopu normal olarak kapatın.
2. Laptop a bağlı güç kablosunu çıkarın.
3. Bataryasını sökün.
4. Yere çıplak ayakla veya elle temas ederek elinizle batarya soketindeki metal uçlara dokunun.
5. Kapatma düğmesine beş on saniye basılı tutun.
6. Tekrar toprlayak bilgisayarı açıp sonucu kontrol edin.