
Ülkemiz iki büyük deprem fay hattının üzerinde olduğu için sık sık depremlere maruz kalıyor. 2017 yılı başında Adıyaman’da gerçekleşen deprem ve geçtiğimiz Şubat ayının hemen her günü beşik gibi sallanan Çanakkale’de meydana gelen depremlere son dönemde Ege Bölgesi’nin hemen her yerinde meydana gelen depremler de eklendi.
Bahar aylarında İzmir’de sık sık meydana gelmeye başlayan depremler son dönemde bilhassa tatil beldemiz Bodrum ve etrafında sıklıkla vukuu buluyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde Bodrum’da küçük çapta bir deprem daha meydana geldi. Sadece geçtiğimiz bir aylık zaman diliminde meydana gelen irili ufaklı yüzlerce deprem kayda geçti. Yakın geçmişimiz ise bu depremlerin çok daha şiddetlileri ile dolu.
Depremler nedeniyle çok büyük sıkıntılar yaşayan, pek çok vatandaşını kaybeden, pek çok vatandaşının da sağlığını kaybetmesine engel olamayan ülkemizde son dönemde kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildi. Hükümet bu konuda gerekli adımları atmaya çalışırken, vatandaşından da zorunlu deprem sigortasını yaptırmasını bekliyor. Deprem sigortası “zorunlu” olmasına rağmen vatandaşın bu konudaki tutumu pek de iç açıcı değil.
Konutların Yarıdan Azı Depreme Karşı Sigortalı!
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) verilerine göre, Türkiye’deki konutlarda zorunlu deprem sigortalı olanların sayısı geneline göre yüzde 44 seviyesinde. Yani her 100 konutun 56’sının aslında zorunlu olan deprem sigortası yok.
Deprem sigortası yaptırılma oranları incelendiğinde; Marmara Bölgesi yüzde 54 ile ilk sırada bulunuyor. Konutların yüzde 43’ünün deprem sigortalı olduğu İç Anadolu Bölgesi bu konuda ikinci. Ege Bölgesi’nde konutların yüzde 41’i, Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 37’si, Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 36’sı, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 33’ü ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de yüzde 31’i depreme karşı sigortalı konumunda.
Türkiye’de deprem sigortasının en yüksek düzeyde yapıldığı il, yüzde 80 ile Düzce konumunda. Bolu yüzde 74 ile ikinci, Yalova yüzde 72 ile üçüncü, Tekirdağ’da yüzde 67 ile dördüncü ve Sakarya yüzde 66 ile beşinci sırada.
Çanakkale’de yüzde 59 olan deprem sigortalı konut oranı, Bingöl’de yüzde 56, Erzincan ve Kocaeli’nde yüzde 55 düzeyinde bulunuyor. İstanbul’da depreme karşı sigortalı konutların oranı yüzde 54.