Otomobili ve çocuğu olan her aile bebek koltuğu alma aşamasını mutlaka yaşar. Bu konuda yapacağınız tercihlere yardımcı olması bakımından Çocuklar İçin Oto Koltuğu Seçimi sırasında sizlere yardımcı olacak bir yazı…
Marka Seçimi
Hemen hemen her bütçeye göre farklı markalar piyasada mevcut. Fakat konu can güvenliği olduğu için ilgilendiğiniz markanın aşağıda açıklanan standartları sağlamayıp sağlamadığını kontrol edin.Şuan için en iyi markalar; CYBEX, KIDDY, RÖMER, MAXI COSI, BEBE CONFORT ve RECARO.. Bunlar oto koltuğu alanında en iyiler, en zorlu güvenlik testlerinden geçmiş oto koltukları. Yalnız bunlar da aralarında gruplara ayrılıyor
Güvenlik Standartları
Arayacağınız ilk güvenlik yeterliliği ECE R44 04 sertifikası olması lazım. Bu sertifika Oto Çocuk koltukları için BM tarafından belirlenen Temel Dizayn Gereksinimlerinin olduğu anlamında geliyor. Piyasadaki her marka zaten bu sertifikayı zorunlu olarak alıyor. Bunun yanında ADAC, PLUS TEST gibi klüplerin veya ilgili markanın kendi testlerinin sonuçlarına bakmanızda yarar var.
Ayrıca bunun yanında;
* Beş Noktalı Emniyet Kemeri mutlaka olmalı
* Ekstra baş ve boyun koruma için yastık/destek olmalı.
* Isofix bağlantılı olanlar daha güvenlidir.. (Aracınızda da isofix bağlantısı olmalı aracınızda ya da koltukta bu özellik yoksa emniyet kemerine bağlanıyor)
İlgilendiğiniz markanın mutlaka internetten çarpışma testlerine ve diğer kullanıcı yorumlarına bakın.
Ayrıca Bunlara da Dikkat Edelim;
· Araba koltuğunun bebeğiniz için hayati önem taşıdığını Unutmayın. kısa mesafelerde bile çocuğunuzun mutlaka araba koltuğuna oturmasını sağlayın.
· Avrupa kalite ve standart belgesi olmayan ürünleri kullanmamaya çalısın, aldığınız ürün arabanızla uyumlu olmalıdır.
· 5 nokta emniyet sistemine sahip oto koltukları çocuğunuzu hem omuz hem kalçadan kavrayacağı için daha güvenlidir.
· Oto koltuğunun emniyet kemerlerinin çocuğu çok sıkmamasına dikkat etmek gerekir.
· Hava yastığı olan koltuklara kesinlikle araba güvenlik koltuğu bağlamayın.
· 0 – 12 ay arası modellerin aracın kendi emniyet kemeri ile ters olarak bağlanacağını aklınızdan çıkarmayın.
· Bebekler kemikleri güçleninceye yani yaklaşık 1 yaşına kadar oto koltuğunda 45 derecelik açı ve yüz arkaya dönük olacak şekilde oturtulmalıdır.
· Arabanıza Bebek Var yazısı olması pek çok kotu durumda karşı taraf için caydırıcı olabilir.
· Taşınabilir modellerde bebek omuz emniyet kemerinin bulunup bulunmadığını mutlaka kontrol edin.
· Sabit emniyet kemeri ile araca bağlanmayıp, sadece takılan ürünleri kesinlikle tercih etmeyin.
eğer arka koltukta kemeriniz yoksa ön koltuğa takabilirsiniz ama sadece 0-9 ay arası olanlarda.
Bu durumda da yukarıda bahsettiğimiz üzere hava yastığı olmamasına özellikle dikkat etmelisiniz.
· Oto koltuğu kumasının terletmeyen ve yıkanabilir cinsten olmasına özen gösterin. Bas kısmına yastık yüzü ya da minik bir havlu koymanız terleme durumunda faydalı olabilir.
· Kullanım kılavuzunu muhakkak okuyun ve saklayın.
· Yola çıkacağınız her seferde oto koltuğunun doğru şekilde bağlı olup olmadığını ve sağlamlığını kontrol edin.
· Çocuk oto koltuğunu sadece taşıtın hareketsiz olduğu anlarda açın. Araba hareket halindeyken Bebeğinizi koltuktan çıkarmaya çalışmayın.
· Kaza geçirmiş, kemeri asinmiş yada yırtılmış olan bir oto koltuğunu kesinlikle kullanmayın. 6 yıldan daha eski bir oto koltuğunu değiştir ve daha fazla eski olanlarını kullanmayın
27 Şubat 2014
Çocuklar İçin Oto Koltuğu Seçimi
Otomobili ve çocuğu olan her aile bebek koltuğu alma aşamasını mutlaka yaşar. Bu konuda yapacağınız tercihlere yardımcı olması bakımından Çocuklar İçin Oto Koltuğu Seçimi sırasında sizlere yardımcı olacak bir yazı… Marka Seçimi Hemen hemen her bütçeye göre farklı markalar piyasada mevcut. Fakat konu can güvenliği olduğu için ilgilendiğiniz markanın aşağıda açıklanan standartları sağlamayıp sağlamadığını kontrol edin.Şuan…