Günümüzün en büyük gerçekliklerinden biri olan dijital dünya ile baş etme sandığınız kadar zor değil. Bu konuda destek alabileceğiniz firmalar mevcut. Peki, dijital ajanslar ne yapar, çalışma sistemleri nasıldır?
Hem ülkemizde hem de yurt dışında, insanlar ve firmalar dijital dünyanın önemini kavramış durumda. Dijital ajansların hangi faaliyet gösterdikleri ve işleyişlerinin nasıl oldukları ise yazının devamında…
DİJİTAL AJANSLAR NE YAPAR?
Müşteri tarafından tercih edilen dijital ajanslar, ilk olarak kendilerinden tam olarak istenilen iş tanımlarını öğrenir. Karşısındaki firmanın taleplerini anladıktan sonra hedef kitleyi analiz edip detaylı bir raporlama yapar. Dijital dünyadaki hedef kitlesinin nerede, ne zaman, ne şekilde online olduğunu tespit edip çalışmalarını buna göre şekillendirir. Tüm bu denklemleri bir araya getiren dijital ajans, müşterisine genel bir stratejik planlama çıkarır. Son olarak da alınan onay sonrasında planlanan program doğrultusunda çalışmalarına başlar. Bu noktada ortak belirlenen bütçenin doğru kullanımı da oldukça önemlidir. Yapılan çalışma ve ödemelerin geri dönüşleri takip edilir ve gelen dönüşler doğrultusunda strateji ve çalışmalarını sürekli yeniler. Burada amaç; genelde marka bilinirliğini artırmak, satışları çoğaltma ve siteye trafik sağlamak vb. olarak belirlenir.
Verilen hizmetleri şu şekilde de sıralayabiliriz:
- SEM – Search Engine Marketing yani Arama Motoru Pazarlaması desteği
- Facebook ve Instagram’da verilecek olan reklam planlamaları
- Web site tasarımı
- Siteye sağlanmak istenen hedef trafik ve bu konu üzerine çalışmalar
- Performans takibi, analizi ve bunların sunulması
- Sosyal medya hesaplarının yönetimi
- SEO – Search Engine Optimisation yani Arama Motoru Optimizasyonu çalışmaları
- İçerik desteği
DIJITAL AJANS NASIL SEÇİLİR?
Doğru çalışmaları yapıp istenilen hedefe ulaşmak için dijital ajans seçimi özel bir öneme sahip. Önceki çalışmalarını dikkatle inceleyerek başlayacağınız dijital ajans görüşmelerinde dikkat etmeniz gereken belli başlı noktalar var. Mesela Google iş ortağı olup olmadığını öğrenmeli, bilgi ve analizlerinin ücretsiz sunup sunmadıklarını, referanslarını öğrenmelisiniz. Sizi dinleyip anlatılanlara göre strateji belirlemeleri de ayrıca önemli bir nokta olarak ön plana çıkıyor. Hedef kitlenin iyi analiz edilip doğru bir söylemle çalışmaların başlatılması da mühimdir.