Honda Jazz 1.4 ES ve LS Otomatik Vites Üzerinde P , R , N , D , S, L konumları vardır.
Kullanımları ise;Öncelikle otomatik vites araçlar sadece sağ ayakla kullanılır eğer manuel vitesten otomatiğe geçiş yaptıysanız sol ayağınızı mutlaka geri çekin ve ani bir durumda debriyaj sanarak frene basmayacağınız konusunda kendinizi koşullandırın. Bu durumu atlatana kadar hız yapmamaya özen gösterin.
P; Park anlamına gelir ve aracı park edeceğiniz zaman bu konuma alırsınız. (P konumuna almadan Kontak Anahtarı yuvasından çıkmaz.) (Çalıştırmak için de P veya N konumunda olmalıdır) (P konumunda şanzıman mekanik olarak kilitlenir.)
Aracı çalıştırdıktan sonra vitesi park konumundan almanız için gazdan ayağınızı çekip fren pedalına basarak vites kolu düğmesine basarak vitesi istediğiniz konuma alın. (Eğer vites takılı kaldıysa; el frenini çekin anahtarınızı çıkarıp vitesin yanında bulunan anahtar deliğine sokarak vites kolu düğmesine basarken aynı anda anahtarı bastırarak N (boş) konumuna alın (el frenini çekin) anahtarı çıkarıp aracı çalıştırın. Daha sonra servise gidin)
Durduktan sonra vitesi P konumuna almak için sadece vites kolu düğmesine basarak alabilirsiniz. Şanzımanın zarar görmemesi için tamamen durduktan sonra P konumuna alın.
R; Reverse anlamına gelir geri gitmek için kullanılır. (Tam durma sağlandıktan sonra R konumuna almanız gerekir)
N ; No Gear demektir. Vitesi Boşa Almak için kullanılır. Bu konumu motorun boğularak stop etmesi durumlarında veya kısa süreli çalışır durumda bırakacağınız zamanlarda (el frenini çekerek) kullanabilirsiniz. N den diğer konumlara geçerken fren pedalına basınız. (Yokuş aşağı giderken az yakar beklentisiyle boşa almamanız gerekir.)
D; Drive Demektir. Sürüş anlamına gelir ve Normal sürüş için kullanılır. Bu konumda araç vites seviyelerini hızınıza ve hızlanmanıza göre otomatik olarak seçmektedir. Motorun ısınmasına kadar olan kısımda motorun daha çabuk ısınması için düşük vitesler seçip ısınmış durumlara göre daha düşük vites kullanması normaldir. Isındıktan sonra normale döner.
S; Second demektir ve İkinci anlamına gelir. Şanzımına daha iyi hızlanma ve daha fazla motor freni yapacak şekilde ayarlar. Yokuş aşağı inişlerde ve dur kalk trafiklerde bu konumu kullanınız.
L; Low demektir ve Düşük anlamına gelir. Yokuş tırmanmada maksimum güç elde etmek ve yokuş inişlerde maksimum motor freni sağlamak için bu konumu kullanın.
D,S,L konumlarında giderken gaz pedalına sonuna kadar basarsanız (roketleme denilen olay) araç daha çabuk hızlanma için düşük vites oranı seçer. Yani vitesi düşürüp gücü toparlar ve hızlanır.) (Araç sollamalarında işe yarar)
Honda Jazz CVT 7 Otomatik Viteslerde Vites Değiştirme Yöntemleri Nasıl Olmalıdır
1. P den R Konumuna; Fren Pedalına ve Vitesin Düğmesine basarak geçmelisiniz.
2. R den P konumuna, N den R Konumuna, S den L konumuna Sadece Vites Kolu Düğmesine Basarak Geçirebilirsiniz.
3. L den S ye, S den D ye, D den N ye, D den S ye, N den D ye, R den N ye direk olarak vitesi hareket ettirebilirsiniz.
Ayrıca;
Otomatik şanzımanlı bir araçta en iyi performansı elde etmek için şu kurallara uyulması gerekiyor.
• Gaz pedalına basılıyken vites kolu P ve N konumundan başka bir konuma getirilmemelidir.
• Araç hareket halindeyken P konumuna alınmamalıdır. Aksi taktirde ciddi hasarlar ortaya çıkacaktır.
• R konumuna geçmeden önce aracın tamamen durması beklenmelidir.
• Yokuş aşağı inişlerde araç kesinlikle boşa yani N konumuna alınmamalıdır.
• Otomatik şanzıman yağ değişimi zamanlarına mutlaka uyulmalıdır, aksi taktirde yağ bozulacak ve bozulan yağ şanzımanın performansında düşüşe ve bazı arızalara neden olacaktır.
• Araç hızı 95 KM den fazlaysa vites kolu asla manuel olarak 2 veya L konumuna alınmamalıdır.
• L konumundaki sürüşlerde 50 km’nin üstündeki hızlara çıkılmamalıdır .