Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencilerinden oluşan ekip, Japonya’da gerçekleşecek olan “International All Japan Sumo Robot Tournament 2015” isimli yarışmada yaptıkları robotlarla Türkiye’yi temsil edecek. Öğrencilerin yarışmaya katılabilmesi için sponsor olan Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, “Gençlerimiz geçen yıl dünya 4’ üncüsü oldular. Bu sene inşallah daha başarılı olacaklar” dedi.
Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencilerinden oluşan 4 kişilik ekibe Japonya’da gerçekleşecek olan “International All Japan Sumo Robot Tournament 2015” isimli yarışma için sponsor oldu. Emre Tarhana, Kaan Eroğlu, Lütfi Albayrak ve Doğukan Cemil Özeren’den oluşan 4 kişilik öğrenci grubu, Japonya’ya gitmeden önce Başkan Kılıç’ı makamında ziyaret etti. Yaptıkları robotlar hakkında Başkan Kılıç’a bilgiler aktaran ekip lideri Kaan Eroğlu, “Geçen yıl ki yarışmada 4’üncü olmuştuk. Bu yıl da inşallah Başkanımız Fazlı Kılıç’ın destekleriyle derece kazanacağız” dedi.
“GEÇEN YIL DÜNYA 4’ÜNCÜSÜ OLDULAR”
Gençlere her alanda destek olunması gerektiğini belirten Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, “Gençlerimiz Japonya’da düzenlenen dünya robot yarışmasına katılacaklar. Aynı yarışmada geçen yıl dünya 4’üncüsü oldular. Bu sene inşallah daha başarılı olacaklar. Çünkü robotlarını geliştirmişler. Öncelikle gençlerimizi böyle güzel çalışmalar yaptıkları için kutluyoruz. Daha sonra da derece yaptıkları için kutluyoruz. Bu sene de inşallah daha başarılı olacaklar. Gençlerimizle iftihar ediyoruz, onları tebrik ediyoruz” diye konuştu.
Bu yıl ki yarışmaya daha sıkı ve özverili bir şekilde hazırlandıklarını belirten ekip lideri Kaan Eroğlu, “Sumo robot, somu güreşlerinden esinlenerek Japonya’da yapılan bir turnuva. Bu turnuva bu anlamda dünyanın en büyük turnuvası. Bizde daha önce aldığımız başarılar dolayısıyla bu turnuvaya girmeye hak kazandık. Geçtiğimiz aylarda bu alanda yapılan yarışlarda derece alarak 2’nci ve 3’üncü olduk. Bunun vasıtasıyla da Japonya’ya gidiyoruz. Burada da Allah nasip ederse 1’inci olacağız. Ülkemizde de bu robot turnuvaları gerçekleşiyor. Fakat Japon’lara göre bu alanda profesyonel değiller” şeklinde konuştu.
“BAŞKANIMIZ FAZLI KILIÇ’IN DESTEKLERİ İLE ROBOTUMUZU YAPTIK”
Turnuvaya katılacakları robotların masraflarının 10 bin lirayı bulduğunu belirterek sözlerine devam eden Eroğlu, “Biz 1.5 ay gibi bir sürede bu robotları yapıyoruz. Bu robotları kendi bütçemizle yapamıyoruz. Tek başımıza bütçe çıkartamıyoruz. Kağıthane Belediye Başkanı Sayın Fazlı Kılıç’ın destekleri ile robotumuzu yapıyoruz. Onlar olmasa biraz daha zorlanırız. Bizim için daha meşakkatli olur. Onların vasıtasıyla, onların destekleriyle ulusal ve uluslararası yarışmalara katılım sağlıyoruz. Önümüzdeki günlerde de dünyanın en büyüğü olan Sumo Robot International’da ülkemizi temsil edeceğiz. Bu robotlar aslında bir geçiş projesi. Bunu ilerletebilir, robot kol yapabiliriz. Üç boyutlu yazıcılara dönüştürebiliriz. Bu sistemleri öğrenmemiz aslında yükselmemize yardımcı olan etkenler. İlerleyen zamanlarda daha büyük projelerle çalışmalarımızı devam ettireceğiz” diye konuştu.
Ekip üyelerinden Emre Tarhana ise, “Bu Sumo Robot’u üretmeden önce, makinede 3 boyutlu programlar vasıtasıyla tasarlıyoruz. Daha sonra üretimine geçiyoruz. Üretiminde sensörleri, yani rakibi görmesi için gözleri diyebiliriz ve manyetik gücü, piste yapışmasını sağlayan mıknatısları mevcut. İçerisine yazdığımız yazılımla da rakibini bulup pistin dışına atmaya çalışıyor” dedi.