Lpg Taktırdığınız zaman ne kadar tasarruf edeceksiniz ve bu tasarruflarla montaj maliyeti ne kadar sürede amorti edeceksiniz. Yıllık yaptığınız km ve güncel yakıt fiyatlarına göre otomatik olarak hesaplayın. Benzin ve lpg fiyatlarında değişimler olabilir bu sebeple fiyatları manuel olarak ve ondalık ayırıcı olarak , (virgül) kullanıp girin.
Aşağıdaki forma doğru bilgileri girerek hesabı görebilirsiniz.
1. Aylık Yaptığınız KM ye göre Benzine Ne Kadar Para Ödediğinizi Tespit Edin
Örneğin aracınızla ayda 500 KM yol gidiyorsanız ve aracınız (yol bilgisayarı veya kendi hesaplarınızla tespit edin) KM’de 8 LT benzin sarfediyorsa;
100 KM’de 8 LT ise
500 KM’de X LT
100*X=8*500 ==> X=40 LT
Benzin LT fiyatı 5 TL ise 5*40=200 TL
Yani Ayda 200 TL’lik benzin harcıyorsunuz.
2. Aylık Yaptığınız KM ye göre LPG’ye Ne Kadar Para Ödeyeceğinizi Tespit Edin
Aracınızın 100 KM’ de 8 LT benzin tükettiğini esas alırsak lpg tüketimi biraz daha fazla olacağından 100 KM’de 9 LT hatta kış aylarında 10 LT kadar LPG tüketeceğini varsayabilirsiniz. Burada aracınızın ilk çalışma anında harcayacağı benzini de Lpg tüketimini arttırdığımız için hesaba katmaya gerek yok. Ancak bazı LPG sistemleri (bazı araçlar için) düşük devirlerde sürekli benzin kullanmaktadır, bu tür araç sahiplerinin bunu da dikkate alması gerekir.
100 KM’de 10 LT LPG harcar ise
500 KM’de 50 LT LPG harcar.
LPG Litre fiyatı 2,50 TL ise 50 LT*2,50 TL=125 TL LPG’ye para harcayacaksınız.
2. Aylık Yapacağınız Tasarruf Miktarı ve LPG Taksiti Hesabını Yapın
Bu hesaba göre aylık olarak 200 TL – 125 TL = 75 TL’lik bir tasarruf yapmanız söz konusu.
Montajını yaptıracağınız LPG kitleri minimum 1.000 TL gibi fiyatlardan başlamakta ve 6-9 taksit yapılmaktadır. Ayrıca lpg montajı sonrası muayene yenilemesi, ruhsat değişimi gibi işlemlere 250-400 TL arası masraf edilmesi gerekmektedir. Bunun yanında LPG montajı sonra aracınızda buji vs. değişimi için montaj maliyeti harici rakamlar ortaya çıkabilir.
LPG Montajına Karar Vermeden Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;
- Ayda ortalama 1000 Km civarı yol giden bir aracın bile LPG amortismanı ortalama 1 yıl sürmektedir. Satış esnasında LPG’li diye daha fazla fiyat isteyeceğiniz konusuna kendinizi kaptırmayın, sadece düşük KM ve yeni LPG montajı yapılmış araçlarda bu cazip bir durum olarak lanse edilebilir. Ancak yakın zamanda satmak niyetinde olduğunuz bir araç için LPG montajı yaptırmak sizin için zaman, emek ve para kaybı olabilir.
- LPG montajı sonrası bazı araçlar ve bazı LPG sistemleri aracınızın motor arıza lambasının yanmasına sebep olabilmektedir. Bu konuyla ilgili aracınız ve taktırmak istediğiniz LPG kiti uyumluluğu hakkında araştırma yapınız.
- LPG montajı yaptırmayı düşündüğünüz kitlerin marka ve kalitesinden daha önemlisi montajı yapacak bayi ve usta kalitesidir. Montaj yaptırmadan önce mutlaka iyi araştırma yapın.
- Montaj sonrası muayeneye 2 yıl var demeyin yaptırdığınız yılın sonuna kadar girmek zorundasınız aksi halde 80-100 TL arası cezası vardır. (Tank tarihleri sisteme işleniyor ve muayeneye girerken bu ortaya çıkıyor.
- Bazı firmalar tank seçimini fiyat değiştirmeden izin verirken bazıları tank türüne ve boyutuna göre (örneğin simit veya uzun depo) fiyat artırma veya eksiltme yapabiliyor.
- LPG kitlerinin marka farklarının yanında ürün farklılıkları da mevcuttur, aynı markanın arasında fiyat farkı olan obd veya obd 2 gibi farklı bazları var. Fiyat alırken buna dikkat edin.
- Montaj öncesi LPG ayar düğmesi (araç içine konan) ve tank dolum yerini mutlaka montajı yapacak kişiyle birlikte karar verin. Belirtmeden bırakırsanız tamponu delinip gaz giriş yeri monte edilmiş bir araçla karşılaşabilirsiniz.
- Simit tank montajı olacaksa stepne yerinin derinliğini mutlaka ölçtürerek seçim yapınız. Bagajın ortasında bir yükselti olabilir.
- Bazı araçlarda ruhsatta yazan net ağırlık, taşıyabileceği yolcu sayısı ağırlığı (1 kişi ortalama 75 KG kabul ediliyor) toplamına lpg sistemi ağırlığına da eklediğiniz zaman (ortalama 60-70 tanka göre) azami ağırlık değerini geçiyorsa muayeneden geçmeme durumları olabiliyor. Bu konuya dikkat edin.
- LPG ateşleme sistemi daha hassas olduğu için bujilerin kalitesi montaj sonrası daha çok önem kazanır. Montaj anında kontrol ettirmeniz ve zamanı geldiyse ateşleme sistemini de yenilemeniz faydanıza olabilir.