Otomobil farlarındaki klasik sorunlardan biri farlarda zamanla oluşan güneş yanığından dolayı sararma ve delinme-su alma nedeniyle buharlaşma problemi.
Öncelikle far içinde oluşan buğulanmanın sebebi farınızda bir çatlak veya iç kısımdan içine su alması olabilir. Mevcut buğuyu gidermek için farın kapağını sökün bir iki gün içinde muhtemelen gidecektir. İçindeki suyuda hava kompresörü ile kurutmayı deneyebilirsiniz.
Şimdi farlarda oluşan güneş yanığını giderme yöntemine geçelim. Öncelikle bu işi profesyonel olarak yapan yerlerin olduğunu belirtmek isterim. Tabi kendiniz yapmak isterseniz de eldeki malzemelerle yapma imkanı pek yok. Bunun için kimyasal temizleyici ve diğer malzemelere ihtiyaç var. Biz tek bir malzeme alarak bu işi asgari maliyetle çözmeye çalışacağız.
MALZEMELER
1. Far Temizlik Cilası Seti (Zımpara ve Pet Dahil)
2. Kalın şerit kağıt bant.
İhtiyacımız olan kimyasal temizleyici “Meguiars PlastX Far Parlatma Cilası” piyasada çeşitli muadillerini bulmak da mümkün. Zaten amaç far temizliği olduğu için set halinde satılıyor genelde. Set halinde almanızda yarar var. Set içinde zımparalar ve uygulama pedi bulunmakta.
Farın temizlenmeden önceki hali.. Öncelikle farı araçtan sökmenize gerek yok. Fakat kaputu açarak farın etrafını ev boyamalarında kullanılan kalın şerit kağıt bantlarla bantlamanızda vayda var. Neticede kimyasal bir madde olduğu için aracınızın boyasına zarar gelmesin.
İlk olarak 800 numara kalın zımpara ile farı ıslatarak zımparalıyor ve kötü katmanı tamamen alıyoruz.
Bu işlemden sonra far mat bir görünüme bürünüyor.
Daha sonra sırasıyla 1200 ve 2000 numara en ince zımpara ile bu matlığı iyice artırıp yüzeyi düzeltiyoruz.
Zımpara işlemlerinden sonraki farın durumu.
Daha sonra cilayı uygulayarak içinden çıkan ped ile iyice ovalıyoruz. Burada kimyasal farın dış yüzeyini bir nevi eriterek kirli tabakayı çıkarmakta onun için bu işlemi bir kaç defa yapınız.
Bu şekilde.
Sonuç.
Ayrıca bu da işinize yarayabilir
Far temizleme yapan yerlerde sadece ilaç ile temizleyenlerin yaptığı işlem işe yarıyor gibi ama bir ay sonra eski haline dönüyor. Zimpara kullananlar ise daha uzun ömürlü oluyor.