
Yeni Bir Blog Açmak İsteyenlere Başlangıç İçin Tavsiyeler.
Okumadan Başlamayın.
Blog ve websitesi dünyasına adım atmak istiyen ve nereden nasıl başlayacağını bilmeyenler için açıklayıcı kısa bir yol haritası.
Blog sitesi kurma ile ilgili bilgilere geçmeden önce web sitesi ve blog yayıncılığı arasındaki temel farklardan biraz bahsedelim.
Web Sitesi mi Yoksa Blog Mu Kurmalıyım?
- Başlangıç düzeyinde iseniz blog’la başlamak hem daha kolay hem pratik hem de ücretsiz olacaktır. Bu sayede bir hevesle hiç anlamadığınız sistemlere para yatırıp sonradan vazgeçmezsiniz.
- Bloglar ücretsizdir. En popüler blog sistemi Google Blogger in siteniz.blogspot.com uzantılı blog sistemi ve WordPress tir. Bunların yanında pek çok alternatif mevcuttur. Örneğin haber siteleri, blogcu vb.
- Web sitesi kurmak için ise öncelikle “www.siteniz.com” ya da “www.siteniz.net” şeklinde bir alan adı (domain) ve hosting kiralamanız gerekmektedir. Alan adı fiyatları yıllık 20 TL civarında ve hostingler’de 100 TL civarında. Biraz araştırma yaparsanız yıllık 100-150 TL aralığinda alan adı ve sınırsız hosting veren sağlam firmalar olduğunu görürsünüz. Bu firmalar size başlangıçta kullanmak istediğiniz sistemin kurulumunu ücretsiz yaparlar.
- Web Sitesi kurarsanız sitenizi bir İçerik Yönetim Sistemi ile yönetmek çok kolaydır. En popüler İYS (CMS) WordPress tir. Word Pres başlangıç ve orta düzeyde her ihtiyacı karşılayacak yeterlilikte ücretsizdir ve ücretsiz hemen hemen her türlü eklenti mevcuttur. Daha önceleri joomla da popülerdi ama o kadar farklı versiyonu çıktı ki ve sonradan da eklentiler hep ücretli oldu.
Toparlayacak olursak web sistemleri hakkında hiç bilginiz yoksa blog ama biraz bilgim var veya bilgim yok ama olmuşken özgün ve düzgün bir şey olsun derseniz web sitesinde karar verin.
Blog Açmak İçin Nereden ve Nasıl Başlamalıyım?
Bu bölümde blog yayıncılığına başlamak için hangi adımları izlemeniz gerektiği anlatılmıştır.
Blog Açmak ve Blog Yayıncılığı Yapmak İçin
Eğer blog yayınlamaya karar verdiyseniz yukarıda da belirttiğim gibi Google Blogger, WordPress, Blogcu, Milliyet blog vs. bir çok blog sistemi mevcut. Ben başlangıç için blogger öneririm. Bloğunuzu kuracağınız sisteme karar verdikten sonra;
1. Bir Blog Sistemine Üye Olun
- Aşağıda bahsettiğim blog sistemlerden karar verdiğiniz sistemden birine üye olun.
- WordPress: WordPress bir web sitesi tarzında blog sistemlerinin öncülerindendir. “blogadi.wordpress.com” olarak size bir adres verir. İsterseniz 20 TL ye alacağınız “www.siteniz.com veya .net” uzantılı alan adı olarak yönlendirme yapabilirsiniz. Mobil cihazlarla uyumlu tema ve eklenti seçeneği bol, yaygın kullanılan bir sistemdir.
- Blogger: Google tarafından sunulan blog hizmetidir. Adsense, analytics,drive gibi hizmetlerle tam uyumludur. “blogadi.blogspot.com” uzantılı olarak isim verir. Ücretsizdir. Tema ve eklenti seçenekleri mevcuttur. Kullanımı kolaydır. Türkçe hizmet vermektedir.
- Blogcu: blogcu.com sitesine üye olarak bloglamaya başlayabilirsiniz. “blogadi.blogcu.com” uzantılı olarak isim vermektedir.
- Haber Sitesi Blogları: Milliyet, Hürriyet, Radikal vb. gazetelerin sanal versiyonları aynı zamanda blog hizmetleri de vermektedir. Haber, gündem içerikli bloglar için bunları da kullanmayı da düşünebilirsiniz.
2. Blog İsminize Karar Verin
- Bloğunuzun ismini düşünmek için kendinize zaman ayırın. İlham gelene kadar bekleyin gerekirse.
- İsmin kısa olmasına dikkat edin. Mümkünse tek başına anlamı olan bir kelime değilse kısa bir tamlama olsun.
- Blog için kullanacağınız isimde ingilizcede bulunmayan ş,ı,ğ,ç,ü,ö,İ, gibi harfleri içermemesine özen gösterin. Çünkü bu karakterler blog alan adlarında kullanılmamaktadır. Örneğin; “şiirvehayat” olarak isim düşünürseniz bu tarayıcı da “siirvehayat” olarak yazılmak zorundadır. Ama bu durum o kadar da gözünüzü korkutmasın, çünkü biz de tarayıcıdaki adres çubuğunu kimse kullanmaz, herkez google, yandex, bing gibi arama motorlarını internetlerinin ana sayfası olarak kullanır ve aramak istedikleri şeyleri oralara yazarlar. Dolayısı ile bloğunuzun ismi kadar başlığı ve meta açıklaması önemli olduğu için bu kısımlarda Türkçe karakter kullanabilirsiniz. Bu yönüyle düşünürseniz isim bulmak daha kolaylaşır.
- Bloğunuzun ismi blog yayıncılığı yapacağınız alanla (konularla) ilgili olsun.
- Bloğunuz İçin Bir Logo tasarlayabilirsiniz. Ya da internette isimlerden logo tarzı stiller yaratan online sistemlerden faydalanabilirsiniz.
3. Blog Kurulumuna Başlayın
Hangi sistemde karar verirseniz verin, temel ayarlar ortak özellikler taşır. Ve bu ayarlar bloğunuzun tanıtımı ve ön plana çıkması için yararlı adımlardır.
- Blog İsmi: İlk adımı blog ismi seçmektir ki siz isme karar verip kuruluma başladınız tabi bu arada seçtiğiniz bu sistemde almak istediğiniz blog isminin daha önce alınmış olduğu sürprizi ile karşılaşma ihtimaliniz var bu durumda farklı veya benzer isimleri değerlendirebilirsiniz.
- Tema (Şablon) Seçimi: Yayınlamayı düşündüğünüz konulara uygun veya beğendiğiniz bir tasarımı seçebilirsiniz. Şablonları daha sonra değiştirme imkanınız var.
- Blog Başlığı: Blog başlığını bir manşet olarak düşünebilirsiniz. Hem arama sonuçlarında hem de bloğunuzun manşet (üst) kısmında her sayfasında görünecektir. Yayın yapacağınız konuları kapsayacak kısa bir cümle, slogan, manşet başlığı olarak düşünebilirsiniz.
- Açıklama Metni: Bloğunuzun açıklaması olarak, bloğunuzda paylaşmayı düşündüğünüz içerikler hakkında bilgi sunabilirsiniz. Bu kısım Meta açıklama olarak da belirtilebilir aynı zamanda arama motorlarında bloğunuzun adı altında gözükecek olan açıklamadır.
- İçerik/Yazı/Makale Ekle: Kurulum işlemlerini tamamlandıktan sonra olayı daha iyi kavramak ve uygulamalı öğrenmek için ilk yazınızı yazın. Yazı yazarken dikkat etmeniz gereken hususlar alt başlık halinde aşağıda bulunmaktadır. Mutlaka okuyarak ilk yazınızı yazın.
- Test Yayını ve Gereken Değişiklikleri Yap: İlk yazıyı ekleyip yayına aldıktan sonra, bloğunuzun adresine girerek nasıl göründüğünü kontrol edin. Yapmak istediğiniz değişiklikleri yapın. Yeni başladınız ve nasıl yapılacağını bilmiyorsanız arama motorlarından birine kullandığınız blog sistemi adını ve yapmak istediğiniz değişikliği yazın. Sizin gibi bir çok blog kardeşinizin size yardım için bu yardımları paylaştıklarını göreceksiniz.
Bu aşamalardan sonra kurulum işlemi tamam şimdi bir yazı/içerik/makale yazarken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan bahsedelim.
Blog İçin Makale / İçerik / Yazı Nasıl Hazırlanmalı?
Bloğunuza ekleyeceğiniz yazıları başlık, tanıtım resmi, içerik ve etiketler’den oluşan bir bütün olarak ele alabiliriz. Bu bölümlerin doğru yapılmaları bloğunuzun aramalarda ön plana çıkması ve tanıtımı için önem taşımaktadır. İçeriklerinizin özgün olması değerli olması demektir. Kopyala yapıştır sistemi ile blog yayını yapmanız boşa emek harcamak olacaktır. Bu konuda “organik içerik” diye bir kavram vardır. Her şeyin organiği olduğu gibi bloğunda organiği makbul.
- İçerik/Yazı/Makale Başlığı: Başlık eklemekte olduğunuz yazı konusuna uygun, açıklayıcı ve olabildiğince açık ve net olmalı. Başlığınız aram sonuçlarında arayan kişilere sunulacak olan ilk cümledir. En uygun başlık 3 kelimeden oluşmalı. Ayrıca başlığınızın ilk kelimesi veya içinde geçen bir kelime, alt kısımda bahsedeceğim etiket (anahtar kelime) lerden birini içermeli.
- Tanıtım Resmi: Her yazınızın ilk kısmında (yazınızın giriş kısmında), göze hitap edecek şekilde konuyla ilgili bir tanıtım resmi ekleyin. Ekleyeceğiniz resimin dosya ismininde konu ile ilgili olsun.
- Devamını Oku: Yazınızın giriş kısmının uygun bir yerine blog sisteminizin metin düzenleme penceresinde bulunan bu özelliği kullanın. Böylelikle yayınlanan blog sayfanızda up uzun bir ana sayfa oluşmaz ve sadece giriş yazıları ve tanıtım resimleri olan kısmı ile devamını oku linki görünür.
- İçerik /Yazı/Makale: Arama motorlarında kolay bulunabilirlik ve ziyaretçilerinize kaliteli içerik sunmak istiyorsanız öncelikle içeriklerin özgün olması gerekiyor. Buna ek olarak yazılarınızı imla kurallarına uygun olarak yazın. Göze hitap edecek şekilde yazı karakterlerinizi belirleyin. Başlık, alt başlık, listeleme gibi dizayn unsurlarını kullanın. Yazılarınız başlık ile uyumlu olsun. İyi bir yazı/makale/içerik ortalama 300-400 kelime aralığında olmalıdır.
- Etiket (Anahtar Kelimeler): Etiketler yazılarınızla ilgili anahtar kelimelerdir. Örneğin bu yazı için anahtar kelimeleri alt kısımdan görebilirsiniz. Anahtar kelimelere başlığınızda, yazı içeriğinizde, içerikte kullandığınız görsellerin açıklamalarında, meta açıklama (arama açıklaması) bölümünde geçen kelimeleri içermelidir. Ayrıca etiketleri blog yayın sayfanızda pencere olarak gösterip, üzerine tıklanınca içinde geçen makalelerin açılmasını sağlayabilirsiniz.
- Meta/Arama Açıklaması: Blog sistemlerinde arama sonuçlarında arama motorlarında sayfanızı listede gören kişilere bu makaleniz ile ilgili gösterilecek olan açıklamayı bu kısma yazın. Aynı zamanda arama motorları bu kısımda yazan açıklamayı öncelikli olarak kabul eder.
Temel olarak bu unsurlara dikkat ederek makalelerinizi yazabilirsiniz.
Blog Tanıtımı İçin Neler Yapmalıyım?
Blog kurma işini yaptınız ve kurallarına uygun bir belki daha önce hazırladığınız içerikleri de bu kurallara göre bloğunuza eklediniz, şimdi ise daha önemlisi bloğunuzun tanıtımı için yapmanız gerekenler.
1. Sosyal Ağlarla Entegre Olun
Kurduğunuz blog sitesinin tanıtımı ve arama sonuçlarında kolay çıkması ve daha fazla kullanıcıya hitap etmesi için sosyal ağlara entegre olması önemlidir. Her başlığın linkine tıklayarak ilgili tavsiyelerin kayıt/oluşturma sayfalarına gidebilirsiniz.
- Facebook Sayfası Oluşturun: Facebook sayfası oluşturduktan sonra, siteniz/bloğunuz ile entegre edin. Örneğin blogların ayarlar kısmında veya eklentilerinde Facebook sayfa adresini girin. Ya da biraz araştırma yaparak sayfanızın bir köşesini Facebook sayfanızın beğen bölümünü koyun. Facebook sayfanız ile sitenizin içeriği ile ilgili sayfaları beğenin. Arkadaşlarınızı sitenizi beğenmeye davet edin.
- Twitter Hesabı Oluşturun: Twitter’dan sitenizle ilgili kişi, kurum vs. profilleri takip etmeye başlayın. Blog/sitenizdeki eklentiler vasıtası ile eklediğiniz içerikleri profilinizde popüler hashtag’lerle paylaşın.
- Google Hesabı Oluşturun: Bir Gmail hesabı oluşturarak buna bağlı G+, Youtube, Adsense, Analytics hesapları oluşturun.
- Bu temel ağlar yanında instagram, linkedin vb. hesaplar da oluşturabilirsiniz. Ancak başlangıç için yukarıdakiler yeterli olacaktır.
- Sitenize/bloğunuza mutlaka sosyal ağlarsa paylaş eklentisi kurun veya ayarını yapın. Okunan içerikler sosyal ağlarda paylaşılabilsin.
2. Arama Motorlarına Kayıt Yapın
- Google Arama Motoruna Blog Sitenizi Kaydedin
- Yandex Arama Motoruna Blog Sitenizi Kaydedin
- Bing Arama Motoruna Blog Sitenizi Kaydedin
- Blog Sitenizin içeriği ile ilgili forumlara üye olarak, forumların web sitesi tanıtım bölümlerinden forum kurallarına uygun olarak sitenizin duyurusunu yapın.
- Diğer Blogları takibe alarak onlarla da paylaşımlarda bulunun ve tanıtımlarınızı yapın.
- Tanıdıklarınıza blog sitesi kurduğunuzdan bahsedin ve nasıl ulaşacaklarını bildirin.
3. Makale/İçerik/Yazı Hazırlarken Seo Kurallarına Uyun
- Başlangıç için yukarıdaki bahsettiğim makale hazırlama ile ilgili bilgiler yeterli olacaktır.
- Tamamen seo uyumlu içeriklerin hazırlanması ile ilgili olarak internette arama yaparak gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
Bloğumdan Para Kazanabilirmiyim?
Google Blogger hesabınızla Adsense hesabınızı bağlayarak bloğunuzda reklam gösterebilirsiniz. Blog ziyaret ve reklam tıklama durumlarına göre para kazanabilirsiniz. Diğer blog sistemlerine de aynı şekilde kendiniz Adsense reklamı ekleyebilirsiniz. Blog yazarlığı ile ilgili para kazanma kısmına blogunuzu belirli bir süre yayın yapıp kendinizi yeterli düzeyde gördüğünüz zaman araştırmanızı tavsiye ederim.