Web Sitesi Kurmak İsteyenlere (Yeni Başlayanlara) Yol Haritası Tavsiyeleri
Amatör bir web sitesi kurmak istiyorsunuz ve nereden başlayacağınızı, hangi adımları izleyeceğinizi, ne kadara mal olacağını ve hangi sistemi kullanacağınızı bilmiyorsanız size yol gösterici olacak bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.
Web Sitesi Kurmak İçin Nereden ve Nasıl Başlamalıyım?
Bu bölümde web sitesi kurmak için hangi adımları izlemeniz gerektiği anlatılmıştır. Adımlar halinde izlemeniz gereken süreci en sade şekilde anlatmaya çalıştım. Öncelikle web sitesi kurma hakkında hiç bir bilginiz olmasa bile teknik olarak yapmanız gerekenlerin hiç de zor olmadığını bildirmek isterim. Zor olan ise web sitenize ekleyeceğiniz içerikler ve bunların, tanıtımı ile arama motorlarında ön sıralara çıkması.
1. Web Sitesi Kurmak İstediğiniz Sistemi Seçin
Amatör düzeyde bir web sitesi kurmak için, kod öğrenmenize veya yüklü bir yatırım yapmanıza lüzum yok. Tıpkı blog sistemlerine benzer ama daha da fazla özellik ve esneklik sunan İçerik Yönetim Sistemleri (CMS veya İYS) sayesinde web sitesi kurmak ve web sitesi yayıncılığı yapmak teknik olarak oldukça basit hale geliyor. Üstelik bu sistemler açık kaynak kodlu (ileriki düzeylerde kodlara müdahale etme imkanınız var) ve ücretsiz olarak dağıtılıyor. Tıpkı bir blog sistemi gibi hepsinin bir yayınlanan site ve bir de yönetim paneli var. Bu paneller sayesinde web sitenizi kolayca yönetebilirsiniz. Kurmak istediğiniz web sitesi yapısına uygun bir CMS seçebilmeniz adına bu sistemler hakkında bir kaç kısa bilgi.
İsimleri tıklayarak TR sitelerine girip demo siteleri inceleyebilirsiniz.
- WordPress: Başlangıç için mükemmel bir seçim olur. Ücretsiz ve Dünya çapında açık ara en çok kullanılan sistemdir. Türkçe dil desteği mevcut. Panel içi eklenti mağazası mevcut. Sürekli güncellenmektedir. Ayrıca blog sistemlerinden başlangıç aşamasında göç etmek (blog içeriklerinizi taşımak) mümkün. (Eklenti aracılığı ile). Kullanımı oldukça kolay ve her konu hakkında Türkçe teknik destek forumlarda kolaylıkla bulunabiliyor. İçerik ekleme editörü de kullanışlı. Ayrıca mobil cihazlar için desteği de mevcut. Hosting firmalarından uyumlu paket bulma sorunu yok.
- DLE: Bu sistem hakkında bilgi sahibi olduğumu söylesem yalan olur. Fakat wordpress’e alternatif olarak önerenleri duymuştum. Fakat ücretli bir sitem diye biliyorum.
- Joomla: Joomla çok iyi çıkış yapan bir CMS oldu. Fakat farklı sürümler ve sürümler arası uyumsuzluklar bir ara sorun yaratmıştı. Ama Joomla’yı WordPress’ten teknik olarak bir seviye üstü olarak değerlendirebiliriz.
- Drupal: Bu da joomla ayarında bir sistem. Yani WordPress ten teknik olarak biraz daha ileri seviyede.
Sonuç olarak eğer yeni başlayacaksanız WordPress size gönül rahatlığı ile tavsiye edebileceğim bir sistemdir. Fakat forum şeklinde bir site düşünüyorsanız o konuyla ilgili araştırma yapmanızı öneririm.
2. Site İsmi ve Hosting Satın Alın
Öncelikle ücretsiz hosting, ücretsiz alan adı gibi boş arayışları bırakın. Eğer düzgün bir web sitesi kurmak istiyorsanız, bilindik bir firmadan yıllık 100 TL gibi rakamlara site adı (domain) ve hosting kiralayabilirsiniz. Farklı alternatifler mutlaka vardır araştırma yapabilirsiniz. Bu bölümde yapmanız gerekenleri sıralayacak olursak;
- Hosting Firmanızı Seçin: İlk adım olarak çalışmak istediğiniz hosting firmasını seçin. Hosting firmaları hakkında forumlarda isimleri ile araştırmalar yapın. Hosting dediğimiz olay web sitenize kuracağınız sistemi ve ekleyeceğiniz içerikleri internet üzerinde barındıracak olan sunuculardır. Web siteniz için ne kadar bir kapasiteye (MB) ihtiyacınız olduğuna karar verin ve fiyatları araştırın. Ayrıca firmanın kullanmaya karar verdiğiniz İYS’ni uygun hosting hizmeti, ücretsiz kurulum, teknik destek,periyodik yedekleme vb. hizmetlerini dikkate alın. Bazı firmalar alan adı ve hosting kampanyaları yapmaktadır. Yıllık ortalama 50-150 TL arası veya daha fazla rakamlara bu hizmetleri sunan firmalar var.
- Alan Adı Satın Alın: Seçtiğiniz firmadan uygun hosting paket içeriğinde 1 adet alan adı da olabilir. Dolayısıyla hosting alırken alan adınızı (sitenizin adı) da fiyata dahil olarak alabilirsiniz. Eğer dahil değilse .com ve .net uzantılı adresler ortalama 20 TL civarındadır. Alan adı (domain) sitenizin ismidir. Sitenize vereceğiniz isim ekleyeceğiniz içerikler ya da sunacağınız hizmetler veya bir firma ise firma isminiz olabilir.
- Hosting Satın Alın: Firmaya karar verdikten sonra, sitelerine üye olun ve size uyan paketi (seçtiğiniz İYS’ne uyumlu olmasına dikkat) satın alın. Firma ile destek bölümlerinden irtibata geçerek kullanmak istediğiniz İYS’ni kurmalarını isteyin. Onlar gerekli kurulumları yapıp size e-posta veya sms ile giriş ve şifre bilgilerinizi ileteceklerdir. Siz önce sitenizin yönetim paneline gireceksiniz. Buradan aşağıdaki ayarları yapıp daha sonra “www.siteniz.com veya .net” şeklinde yayınlanan sitenizi görebilirsiniz.
3. Kurulum ve Başlangıç Ayarlarını Yapın
Kurulum işlemlerini satın alma işlemi yaptığınız firmanın yapması size büyük kolaylık sağlar. Tabi siz bu konuyla ilgili araştırmalar yapıp kendiniz de kurulum yapabilirsiniz.
Hangi sistemde karar verirseniz verin, temel ayarlar ortak özellikler taşır. Ve bu ayarlar web sitenizin tanıtımı ve ön plana çıkması için yararlı adımlardır.
- Web Site İsmi/Başlığı: İlk olarak ilgili sistemin temel ayarlarında web sitenizin ismini/başlığını belirleyin. Bu ayarlar kalıcı değildir daha sonra değişiklik yapılabilir.
- Açıklama Metni: Web sitenizin yönetim panelinde site açıklaması veya arama açıklaması vb. şeklinde bir ayar vardır. Buraya sitenizle ilgili genel bir tanıtım bilgisi veya açıklama sunabilirsiniz. Bu kısım Meta açıklama olarak da belirtilebilir aynı zamanda arama motorlarında bloğunuzun adı altında gözükecek olan açıklamadır
- Tema (Şablon) Seçimi: İYS’lerinde Tema/Görünüm/Şablon gibi başlıklar altında sitenizin yayınlanan görünümü için tema seçenekleri mevcuttur. Ayrıca sistemlere uygun internet ortamında sayısız çeşitte tema var. Dahası bu sistemlerde herhangi bir temayı dilediğiniz gibi özelleştirme imkanlarınız da var. Siz başlangıç olarak sistem içinde ya da eklenti olarak bir tema beğenip kullanmaya başlayabilirsiniz.
- Eklenti Ekleyin: Web sitenizi daha özgün hale getirmek için ihtiyacınız olan eklentileri ilgili sisteme uygun olarak kurun. Örneğin sosyal ağlarda paylaşım, ilgili içerikler, çok okunanlar, yeni eklenenler gibi eklenti, modül ya da bileşenler. Başlangıç aşamasında bu kısmı atlayabilirsiniz. Zamanla ihtiyaç duyduğunuz eklentiler karşınıza çıkmaya başlayacaktır.
- İçerik/Yazı/Makale Ekle: Kurulum işlemlerini tamamlandıktan sonra olayı daha iyi kavramak ve uygulamalı öğrenmek için ilk makalenizi yazın. Yazarken dikkat etmeniz gereken hususlar alt başlık halinde aşağıda bulunmaktadır. Mutlaka okuyarak ilk yazınızı yazın.
- Test Yayını ve Gereken Değişiklikleri Yap: İlk yazıyı ekleyip yayına aldıktan sonra, web sitenizin adresine girerek nasıl göründüğünü kontrol edin. Yapmak istediğiniz değişiklikleri yapın. Yeni başladınız ve nasıl yapılacağını bilmiyorsanız arama motorlarından birine kullandığınız İYS adını ve yapmak istediğiniz değişikliği yazın. (Örneğin; WordPress Temaları gibi)
Bu aşamalardan sonra kurulum işlemi tamam şimdi bir yazı/içerik/makale yazarken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan bahsedelim.
4. Makale / İçerik / Yazı Ekleme
Sitenize ekleyeceğiniz yazıları başlık, tanıtım resmi, içerik ve etiketler’den oluşan bir bütün olarak ele alabiliriz. Bu bölümlerin doğru yapılmaları sitenizin aramalarda ön plana çıkması ve tanıtımı için önem taşımaktadır. İçeriklerinizin özgün olması değerli olması demektir. Kopyala yapıştır sistemi ile site yayını yapmanız boşa emek harcamak olacaktır. Bu konuda “organik içerik” diye bir kavram var. Her şeyin organiği olduğu gibi sitelerin de organiği makbul.
- İçerik/Yazı/Makale Başlığı: Başlık eklemekte olduğunuz yazı konusuna uygun, açıklayıcı ve olabildiğince açık ve net olmalı. Başlığınız aram sonuçlarında arayan kişilere sunulacak olan ilk cümledir. En uygun başlık 3 kelimeden oluşmalı. Ayrıca başlığınızın ilk kelimesi veya içinde geçen bir kelime, alt kısımda bahsedeceğim etiket (anahtar kelime) lerden birini içermeli.
- Tanıtım Resmi: Her yazınızın ilk kısmında (yazınızın giriş kısmında), göze hitap edecek şekilde konuyla ilgili bir tanıtım resmi ekleyin. Ekleyeceğiniz resimin dosya ismininde konu ile ilgili olsun.
- Devamını Oku: Yazınızın giriş kısmının uygun bir yerine İYS sisteminizin metin düzenleme penceresinde bulunan bu özelliği kullanın. Böylelikle yayınlanan sitenizin ana sayfanızda up uzun bir sayfa oluşmaz ve sadece giriş yazıları ve tanıtım resimleri olan kısmı ile “devamını oku” linki görünür.
- İçerik /Yazı/Makale: Arama motorlarında kolay bulunabilirlik ve ziyaretçilerinize kaliteli içerik sunmak istiyorsanız öncelikle içeriklerin özgün olması gerekiyor. Buna ek olarak yazılarınızı imla kurallarına uygun olarak yazın. Göze hitap edecek şekilde yazı karakterlerinizi belirleyin. Başlık, alt başlık, listeleme gibi dizayn unsurlarını kullanın. Yazılarınız başlık ile uyumlu olsun. İyi bir yazı/makale/içerik ortalama 300-400 kelime aralığında olmalıdır.
- Etiket (Anahtar Kelimeler): Etiketler yazılarınızla ilgili anahtar kelimelerdir. Örneğin bu yazı için anahtar kelimeleri alt kısımdan görebilirsiniz. Anahtar kelimelere başlığınızda, yazı içeriğinizde, içerikte kullandığınız görsellerin açıklamalarında, meta açıklama (arama açıklaması) bölümünde geçen kelimeleri içermelidir. Ayrıca etiketleri blog yayın sayfanızda pencere olarak gösterip, üzerine tıklanınca içinde geçen makalelerin açılmasını sağlayabilirsiniz.
- Meta/Arama Açıklaması: Arama sonuçlarında arama motorlarında sitenizi listede gören kişilere bu makaleniz ile ilgili gösterilecek olan açıklamayı bu kısma yazın. Aynı zamanda arama motorları bu kısımda yazan açıklamayı öncelikli olarak kabul eder.
Temel olarak bu unsurlara dikkat ederek makalelerinizi yazabilirsiniz.
Web Sitenizi Tanıtın
Site kurma işini yaptınız ve kurallarına uygun bir belki daha önce hazırladığınız içerikleri de bu kurallara göre siteye eklediniz, şimdi ise daha önemlisi sitenin tanıtımı için yapmanız gerekenler.
1. Sosyal Ağlarla Entegre Olun
Kurduğunuz web sitesinin tanıtımı ve arama sonuçlarında kolay çıkması ve daha fazla kullanıcıya hitap etmesi için sosyal ağlara entegre olması önemlidir.
Her başlığın linkine tıklayarak ilgili tavsiyelerin kayıt/oluşturma sayfalarına gidebilirsiniz.
- Facebook Sayfası Oluşturun: Facebook sayfası oluşturduktan sonra, siteniz ile entegre edin. Yönetim panelinizin ayarlar kısmında veya eklentilerinde Facebook sayfa adresini girin. Ya da biraz araştırma yaparak sayfanızın bir köşesini Facebook sayfanızın beğen bölümünü koyun. Facebook sayfanız ile sitenizin içeriği ile ilgili sayfaları beğenin. Arkadaşlarınızı sitenizi beğenmeye davet edin.
- Twitter Hesabı Oluşturun: Twitter’dan sitenizle ilgili kişi, kurum vs. profilleri takip etmeye başlayın. Sitenizdeki eklentiler vasıtası ile eklediğiniz içerikleri profilinizde popüler hashtag’lerle paylaşın.
- Google Hesabı Oluşturun: Bir Gmail hesabı oluşturarak buna bağlı G+, Youtube, Adsense, Analytics hesapları oluşturun.
- Bu temel ağlar yanında instagram, linkedin vb. hesaplar da oluşturabilirsiniz. Ancak başlangıç için yukarıdakiler yeterli olacaktır.
- Sitenize mutlaka sosyal ağlarsa paylaş eklentisi kurun veya ayarını yapın. Okunan içerikler sosyal ağlarda paylaşılabilsin.
2. Arama Motorlarına Kayıt Yapın
- Google Arama Motoruna Web Sitenizi Kaydedin
- Yandex Arama Motoruna Web Sitenizi Kaydedin
- Bing Arama Motoruna Web Sitenizi Kaydedin
- Web Sitenizin içeriği ile ilgili forumlara üye olarak, forumların web sitesi tanıtım bölümlerinden forum kurallarına uygun olarak sitenizin duyurusunu yapın.
- Tanıdıklarınıza web sitesi kurduğunuzdan bahsedin ve nasıl ulaşacaklarını bildirin.
3. Makale/İçerik/Yazı Hazırlarken Seo Kurallarına Uyun
- Başlangıç için yukarıdaki bahsettiğim makale hazırlama ile ilgili bilgiler yeterli olacaktır.
- Tamamen seo uyumlu içeriklerin hazırlanması ile ilgili olarak internette arama yaparak gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.